Veelgestelde vragen

Is het B1?

Introductie

Begrijpelijk schrijven, dat is toch niet zo moeilijk? Helaas is duidelijk schrijven toch niet zo eenvoudig. Veel mensen en organisaties vinden het lastig om ervoor te zorgen dat de teksten die ze schrijven leesbaar en begrijpelijk zijn. Hoe schrijf je nou eenvoudig op een taalniveau dat begrijpelijk is? Het taalniveau van de gemiddelde Nederlander is B1. Door op taalniveau B1 te schrijven kan je een brede doelgroep bereiken omdat de tekst makkelijker en sneller leest.

Een woord op taalniveau B1 is een makkelijk en begrijpelijk woord. Eenvoudig te spellen en te schrijven. Het is een woord dat duidelijk is en voor bijna iedereen te begrijpen. Maar of een woord B1 is, is soms lastig te zeggen. Ishetb1.nl helpt je hierbij. Niet alle woorden staan in de database. Daarom kun je zelf ook B1 woorden toevoegen.

Wat is B1?

B1 is een van de 6 taalniveaus. Je taalniveau zegt iets over hoe goed je een tekst begrijpt. Met een tekst op taalniveau B1 bereik je 80% van de Nederlanders. Want de meeste Nederlanders hebben taalniveau B1. Maar ook mensen met een hoger taalniveau begrijpen teksten op B1-niveau. Taalniveaus zijn bepaald door het Europees Referentiekader.

De voordelen van schrijven op taalniveau B1:

Begrijpelijk en makkelijk te lezen teksten

Als organisatie bespaar je geld en tijd

Lezers haken minder snel af

Gebruik van de website

Een woord of alternatief klopt niet. Wat moet ik doen?

Stuur een mail naar teamtekstschrijvers@loovaneck.nl. Bijvoorbeeld als je een typefout ziet. Of een tegenstrijdigheid: een woord is op de ene plek wel B1 en op de andere plek niet. Wij lossen dit voor je op.

Ik ben het niet eens met de beoordeling van een woord. Wat moet ik doen?

Is een woord wel geschreven op taalniveau B1, maar vind je dat dit woord niet B1 is? Klik op de rode knop ‘Ik vind het niet B1’. Of andersom: is een woord niet B1, maar vind je dat dit wel B1 is? Klik op de groene knop ‘Ik vind het wel B1’. Je kunt ook de reden toevoegen. En een makkelijk woord als alternatief toevoegen. Klik daarna op ‘Woord opslaan’. Het team tekstschrijvers van Loo van Eck beoordeelt je woord zo snel mogelijk.

Ik wil een alternatief toevoegen. Hoe moet dat?

Weet jij een beter alternatief voor een moeilijk woord? Klik op de rode knop ‘Ik weet een beter woord’. Je kunt dan de reden en jouw alternatieven toevoegen.

Hoe voeg ik een nieuw woord toe aan ishetb1.nl?

Heb je gezocht naar je woord en zie je ‘Dit staat niet op onze woordenlijst.’? Klik dan op het groene blok ‘Voeg dit woord toe’. Laat weten of je het woord wel of niet B1 vindt. Je kunt ook de reden en alternatieven toevoegen.

Wanneer wordt mijn woord beoordeeld?

Zo snel mogelijk. Laat je je e-mailadres achter? Dan krijg je een mail als je woord online staat.

Mijn woord is niet B1, maar ik wil of moet het toch gebruiken. Wat moet ik doen?

Soms bestaat er geen makkelijk alternatief voor jouw moeilijke woord. Of heeft jouw organisatie afgesproken een moeilijk woord toch te gebruiken. Ons advies is om in de tekst 1 keer uit te leggen wat dit woord betekent. Zo help je de lezer het woord te leren begrijpen. Daarna kun je het woord gewoon gebruiken. Maar pas op: doe dit niet te vaak in dezelfde tekst. Anders staat je tekst alsnog vol met moeilijke woorden.

Kan ik de woordenlijst van ishetb1.nl downloaden?

Nee, dat kan helaas niet. Je kunt wel zoveel woorden testen als je wilt. En zelf nieuwe woorden of alternatieven toevoegen.

Ik zie een technische fout in de website. Wat moet ik doen?

Stuur een mail naar teamtekstschrijvers@loovaneck.nl. Bijvoorbeeld als de website langzaam laadt of knoppen niet zichtbaar zijn. Tip: maak een screenshot van wat je ziet en stuur die mee. Zo krijg je het snelst hulp.

Meer informatie over B1

Wat is B1?

B1 is een van de 6 taalniveaus. Je taalniveau zegt iets over hoe goed je een tekst begrijpt. Met een tekst op taalniveau B1 bereik je 80% van de Nederlanders. Want de meeste Nederlanders hebben taalniveau B1. Maar ook mensen met een hoger taalniveau begrijpen teksten op B1-niveau. Taalniveaus zijn bepaald door het Europees Referentiekader.

Enige nuancering is wel op zijn plaats.

  1. Taalniveaus zeggen niets over teksten, maar alles over mensen

    Een mens heeft op 5 gebieden een taalniveau. Voor lezen, luisteren, een gesprek voeren, spreken en schrijven. Het niveau kan per onderdeel verschillen. Waar wij ons op focussen, is alleen op het leesniveau. Een tekst heeft dus geen taalniveau. Alleen een mens heeft een taalniveau. Als we het dus hebben over een tekst in taalniveau B1, hebben we het eigenlijk over ‘een tekst die geschikt is voor mensen met taalniveau B1’.

  2. Het taalniveau van een tekst zegt niets over de leesbaarheid

    Als een tekst ‘taalniveau B1’ heeft, garandeert dit nog niet de leesbaarheid. Het geeft wel een indicatie, maar iedere lezer is anders. Met een andere achtergrond en een andere context. Je kunt dus niet met zekerheid zeggen of een tekst met taalniveau B1 door veel lezers begrepen kan worden.

  3. Taalniveaus zijn ooit bedoeld voor tweedetaalgebruikers

    De taalniveaus zijn ooit bedacht door de OESO in het Common European Framework. Ze hebben de taalniveaus bedacht om het taalonderwijs voor mensen in verschillende landen die een tweede taal leren, te kunnen vergelijken. Deze taalniveaus zijn zo’n 15 jaar geleden geïmporteerd naar eerstetaalgebruikers. Inmiddels is dat min of meer geaccepteerd, maar het is wel goed om je dit te realiseren.

  4. Taalniveaus zijn dus alleen een hulpmiddel

    Je kunt het gebruiken om:

    • je bewust te zijn van de leesproblemen in je tekst;
    • je te helpen om te weten wat helder is en wat niet.

Hoe schrijf ik een tekst op taalniveau B1?

Een begrijpelijke tekst hangt niet alleen af van de woorden die je kiest. Besteed ook aandacht aan de lengte en de opbouw van je tekst. Collega Mascha geeft je 10 tips voor een tekst die direct duidelijk is.

Kan ik hulp krijgen bij het meten of schrijven van mijn teksten?

Ja, we helpen je graag. Bijvoorbeeld zo:

  • Bekijk onze training ‘schrijven in taalniveau B1’.
  • Check het taalniveau van jouw tekst met onze software ‘Klinkende Taal’.
  • Neem contact met ons op. Bijvoorbeeld via het contactformulier. Je kunt ook mailen naar loo@lve.nl of bellen naar (0318) 69 69 00.

Over de website

Is ishetb1.nl wetenschappelijk onderbouwd?

Nee en de website heeft ook niet dat doel. Het is vooral een hulpmiddel voor schrijvers. De bronnen van deze website zijn:

  • de gebruikers

    Zij leveren woorden en alternatieven aan.

  • woordenlijsten uit ons softwareprogramma Klinkende Taal

    Klinkende Taal is ontwikkeld door specialisten. Die komen uit de taaltechnologie, wiskunde, kunstmatige intelligentie en informatica. Het algoritme van Klinkende Taal is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen over leesbaarheid. Wij gebruiken de tekstkenmerken daaruit.

Wie bepaalt of een woord wel of niet B1 is?

De tekstschrijvers van Loo van Eck. We hebben al 35 jaar ervaring met teksten. Maar jouw mening is ook belangrijk. Daarom kun je bij een woord zelf laten weten of je het B1 vindt. Zo maken we de website samen met alle gebruikers.